onsdag 29 september 2010

Gussarna får sluta bitcha!

Vänta, jag måste tänka. Riktigt ordentligt. Elsa, Mapei, Cleo, Peshi… och där sa det stopp. I inslaget som Kulturnyheterna hade om svensk hiphop, dess framtid och samlingsplattan Evolution, konstaterade man med Ametists hjälp, att medan snubbarna sitter och spottar ur sig låt efter låt och skickar in demos efter demos, känner tjejerna snarare att allt måste vara klart in i minsta detalj innan någon i branschen får ta del av det. I grunden tros detta vara den största anledningen till varför vi inte hör särskilt många tjejer rappa nu för tiden.
Det här måste stämma. Jag resonerar så här: Såvida inte Ametist sitter och rådiskriminerar tjejer (vilket skulle vara otroligt motsägelsefullt med tanke på att hon 1. är kvinna och 2. tycker uppenbarligen att avsaknaden av tjejer på den svenska scenen är ett problem), så är det såsom det står skrivet: Brudarna håller igen. Det är sällan vi hör dem ute i etern, och vad kan det bero på annat än att de faktiskt inte skickar in sina grejer? Eller åtminstone att de inte gör det i samma utsträckning som killarna. Det kan inte vara så att vi kan räkna våra kvinnliga talanger på en hand, och samtidigt stormar det dagligen in nya stjärnskott av manlig karaktär.
Jag VET att ni tjejer finns därute och jag vet att ni ”jobbar på lite grejer”, men kom igen… Killarna är kaxiga och tar plats för de vet att det är så man gör för att höras. Oavsett hur finslipade de är. De tror på sig själva så mycket att till och med råmaterialet anses vara värt allas öron! Och det är BRA! Ni tjejer behöver inte göra något extra fantastiskt märkvärdigt för att höras. Ingen förväntar sig (eller vill) att ni ska stå på huvudet och rappa. Gör er grej, det är allt! I det här läget är ni redan annorlunda och speciella, eftersom ni är brudar! Allt talar i er fördel! Det är sant att ni förmodligen kommer dömas hårdare, men det är bara sätta på sig skiteri-kappan och kamma av den skiten. Kanske kan man tycka att det är orättvist, och att många kommer se på dig som tjej och tänka att du automatiskt är sämre, just för att du är tjej. Ja, då är de efterblivna. Och då får du helt enkelt bevisa vad du går för. Det är ju ändå det hiphopen går ut på, eller hur?
Tro inte för en sekund att du ”bara” är tjej. Du är en röst precis på samma sätt som alla andra. Tro heller inte att du ska jämföras med andra tjejer. Är du ute i djungeln, är det att äta eller ätas. Du jämförs efter förmåga. Annat vore dig ovärdigt.
Det här klarar du! Det är inte bara killarnas territorium, kom ihåg det. På något vis har det blivit en norm, men den kan och måste brytas.
Jag är ledsen att behöva säga det, men just nu är det bara hiphoptjejernas hiphopfel att de inte hiphophörs.



För jag vägrar tro att ni inte finns där ute…


Emilia.

2 kommentarer:

  1. tjejer har extremt mycket högre krav på sig att prestera än killar, framförallt i en så mansdominerad och mansfokuserad genre som hiphop. en viktig del i att utvecklas ligger i att släppa grejer och få kritik - missar man det missar man förmodligen utvecklingspotential och då är man inte med på tåget...

    Men det är bara min tanke och jag snackar givetvis om det generella, inte specifika...

    SvaraRadera
  2. det var ju ett bra inlägg, det var ju det jag skulle säga :I

    SvaraRadera